MENU

Tempat - Tempat Menarik Di Pasir Gudang

 

Galeri Bandaraya Pasir Gudang

Galeri Pasir Gudang terletak di Aras 1 Menara Aqabah, Majlis Bandaraya Pasir Gudang. Galeri ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi info kepada orang awam mengenai sejarah penubuhan, kawasan pentadbiran, pembangunan industri dan kemudahan infrastruktur di Pasir Gudang. Di galeri ini juga terdapat Virtual Photo Booth yang memberi peluang orang awam untuk bergambar di kawasan pelancongan di Pasir Gudang secara virtual. Kemasukan adalah percuma.

 

Pasir Gudang Kraf

          Pasir Gudang Kraf merupakan salah satu produk pelancongan di Pasir Gudang, Johor yang dimiliki oleh Majlis Bandaraya Pasir Gudang sejak tahun 2002. Ia terletak di Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang.

          Pasir Gudang Kraf merupakan pusat pengeluaran produk seramik yang diperbuat daripada tanah menjadi kraftangan yang cantik. Proses penyediaan produk seramik dari awal hingga akhir melibatkan proses penyediaan tanah, acuan bentuk, kemasan produk, pengeringan, pembakaran, melukis dan mewarna produk seramik.

          Di Pasir Gudang kraf, terdapat pelbagai jenis seramik yang dijual dan boleh dijadikan sebagai hadiah dan cenderahati. Pelanggan juga boleh menempah produk seramik mengikut kesesuaian pilihan pelanggan. Anda juga berpeluang untuk mewarna produk seramik anda sendiri di sini.

          Antara produk seramik yang terdapat di Pasir Gudang kraf ialah pasu seramik bercorak bunga - bungaan dan hiasan abstrak, pasu bercorak tulisan khat serta pasu yang bercorak kartun dari pelbagai bentuk. Malah pelanggan juga boleh membeli cenderahati seramik yang kecil berbentuk wau dan buaya yang merupakan salah satu produk pelancongan di Pasir Gudang.

Dengan mengunjungi Pasir Gudang Kraf,

anda dapat mengenali dunia dan budaya

 penghasilan produk produk seramik.

WAKTU URUSNIAGA

Setiap Hari

9.00 pagi hingga 4.30 petang

Sebarang pertanyaan berkenaan tempahan

produk seramik boleh dibuat melalui talian:-

Telefon : 07 2528255

Facebook: Pasir Gudang Kraf

LOKASI PASIR GUDANG KRAF

L1-03 , Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang,

 Jalan Bandar, 81700 Pasir Gudang, Johor.